Jaglane CIASTKI

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zachciało się jej ciastek do kawy :P

Do ciastek użyłam musu kokosowego oraz łyżeczki żurawiny lio shake od Foods by Ann - nawet tu pasuje idealnie <3 

Ciastki są bez glutenu, bez cukru, bez laktozy bo jakże by inaczej :) Najlepiej smakują tego samego dnia a że robi się je bardzo szybko to nie jest to problem by na poczekaniu je upiec :)

Wartość odżywcza w porcji:

416 kal,

15 g B,

51 g W,

w tym cukry: 2,62,

15 g T.

 

Jaglane CIASTKI

 

35 g mąki jaglanej

15 g płatków jaglanych (kupiec)

1 jajko

1 czubata łyżeczka lio shake żurawina (foods by ann)

1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis w albumie "fit dodatki")

2 łyżeczki ksylitolu

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

10 g bio musu kokosowego (foods by ann)

1 suszona figa

1 suszony daktyl

Dodatkowo: 

czekolada organiczna 92% - do polania ciastek (można pominąć)

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Dodać jajko, esencję waniliową (lub rum), mus kokosowy (stopiony) - dokładnie wymieszać łyżką i odstawić masę na 10 minut. 

Suszoną figę i daktyla pokroić na drobną kostkę - dodać do masy i wymieszać.

Ciastka układać łyżeczką na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. 

Można z ciasteczek zrobić kulki wilgotnymi dłońmi i spłaszczyć na blaszce.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Gdy ciastki ostygną polać stopioną czekoladą.

Smacznego :)

PS. Idealne do kawy i ciepłego mleka kokosowego <3

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,