Zachciało się jej ciastek do kawy :P
Do ciastek użyłam musu kokosowego oraz łyżeczki żurawiny lio shake od Foods by Ann - nawet tu pasuje idealnie <3
Ciastki są bez glutenu, bez cukru, bez laktozy bo jakże by inaczej :) Najlepiej smakują tego samego dnia a że robi się je bardzo szybko to nie jest to problem by na poczekaniu je upiec :)
Wartość odżywcza w porcji:
416 kal,
15 g B,
51 g W,
w tym cukry: 2,62,
15 g T.
Jaglane CIASTKI
35 g mąki jaglanej
15 g płatków jaglanych (kupiec)
1 jajko
1 czubata łyżeczka lio shake żurawina (foods by ann)
1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis w albumie "fit dodatki")
2 łyżeczki ksylitolu
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
10 g bio musu kokosowego (foods by ann)
1 suszona figa
1 suszony daktyl
Dodatkowo:
czekolada organiczna 92% - do polania ciastek (można pominąć)
Składniki suche wymieszać ze sobą.
Dodać jajko, esencję waniliową (lub rum), mus kokosowy (stopiony) - dokładnie wymieszać łyżką i odstawić masę na 10 minut.
Suszoną figę i daktyla pokroić na drobną kostkę - dodać do masy i wymieszać.
Ciastka układać łyżeczką na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
Można z ciasteczek zrobić kulki wilgotnymi dłońmi i spłaszczyć na blaszce.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciastki ostygną polać stopioną czekoladą.
Smacznego :)
PS. Idealne do kawy i ciepłego mleka kokosowego <3