A może BUDYŃ... :)
Nie mogło być inaczej. Był budyń waniliowy, to teraz czas na czekoladowy. I muszę przyznać, że chyba ten smakuje mi bardziej :) może to dlatego, że jestem czekoladowym potworkiem ;P
Izolat BioTechUsa smak czekoladowy jest rewelacyjny i do tego przepisu sprawdza się idealnie. W sumie to nawet już innych białek nie kupuję ;P
Idealny na śniadanie, II posiłek, deser, czy posiłek po treningu :)
Wartość odżywcza w porcji:
423 kcal,
32 g B,
63 g W,
w tym cukry: 3,92 g
6 g T.
Czekoladowy budyń z ryżu
50 g ryżu jaśminowego
80 g wody
1 łyżka esencji waniliowej (przepis w albumie "fit dodatki")
1 łyżeczka niesłodzonego kakao (bez glutenu)
100 g twarogu delikatnego president
2 łyżeczki ksylitolu
20 g izolatu białkowego (BioTechUsa smak czekoladowy)
cynamon - szczypta
50 g malin
Ugotowany wcześniej ryż włożyć do garnka.
Zalać wodą, dodać esencję waniliową (lub rum), cynamon i kakao - zagotować.
Gotować stale mieszając na wolnym ogniu 2-3 minuty.
Zdjąć garnek i odstawić na 2 minuty.
Po tym czasie dodać ksylitol i twaróg - dokładnie wymieszać.
Dodać izolat i ponownie wymieszać.
Na koniec zblendować całość na gładką masę.
Przelać do miseczki i ułożyć na wierzch maliny.
Smacznego :)
PS. Jeśli chcecie jeść budyń na zimno, wystarczy go wstawić do lodówki na kilka h :)
PS2. Możecie pominąć twaróg w tym przepisie, wtedy wystarczy tylko 1 łyżeczka ksylitolu ;)