Domowy bulion mięsno-warzywny

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Krok pierwszy ---> robimy "zupę mocy".

Krok drugi ---> z ugotowanych warzyw i mięsa robimy domowy bulion.

Krok trzeci ---> koniec :P

W sumie robiłam to pierwszy raz, ale wiedziałam, że ten dzień kiedyś nastąpi ;) Taki domowy bulion warzywny z pewnością jest lepszym rozwiązaniem niż gotowe kostki rosołowe znanych firm Kenor oraz Wixary :P Z tego względu chociażby, że nie dodajemy do niego pół tablicy Mendelejewa ;)

Przepis na zupę znajdziecie w albumie "fit dodatki". 

PS. Ja swój bulion zrobiłam w Termomix-ie ale z powodzeniem można to zrobić w garnuszku ;)

PS2. Pachnie nieziemsko :D

 

Domowy bulion mięsno-warzywny

 

Warzywa z zupy mocy:

marchew,

por,

cebula,

pietruszka,

seler.

Mięso z zupy mocy:

wołowina (tylko chude mięso),

drób (tylko chude mięso, bez skóry).

100 ml białego wina

2-3 łyżeczki soli himalajskiej

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka ksylitolu

pietruszka suszona

 

Warzywa oraz mięso zblendować.

Dodać do nich pozostałe składniki i zagotować.

Gotować na niewielkim ogniu mieszając ok. 10 minut.

Następnie całość dobrze zblenować na gładką papkę.

Przełożyć do szklanych pojemniczków i poczekać do ostygnięcia.

Po ostygnięciu zamknąć i przechowywać do 4 tyg. w lodówce.

Koniec :)

Używać do sosów, zup, mięs, marynat czego dusza zapragnie :)

Tags: , , , , , , , , ,