Frytki z warzyw

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Mój ulubiony dodatek do wszystkiego :)

Frytki... dodatek wszech czasów. Lubią je mali i duzi. Ja też je lubię, ale nie w wersji obciekającej w tłuszczu ;P dlatego mam dla Was przepis na frytki z warzyw, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań, jak i przekąska do wieczornego filmu zamiast popcornu ;)

 

Frytki z warzyw

 

Wersja 1:

Ziemniaki

Bataty

Pietrusza

Korzeń selera

Marchew

2 łyżki oleju kokosowego

sól himalajska

pieprz czarny mielony

słodka papryka

tymianek

oregano

 

Wersja 2:

Burak

1 łyżeczka oleju kokosowego

2 łyżeczki octu jabłkowego (ekologiczny, mętny)

sól himalajska

tymianek

oregano

 

Warzywa pokroić w paski.

Roztopić olej kokosowy, dodać przyprawy w zależności od rodzaju frytków i polać warzywa.

Dokładnie wymieszać w oleju i ziołach.

Warzywa rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec ok. 25-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

PS. Podawać z musztardą dijon.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.