6:40 na zegarze a ja oczy jak pięć złotych...
Jak to zazwyczaj w niedziele bywa o godzinie 7 wstaje wyspana - nic dziwnego, na codzień wstaje o 5... Jak już tak się stało, że spać nie mogłam. postanowiłam wymyślić coś pysznego na niedzielne śniadanie dla całej rodziny :)
Wszyscy uwielbiamy naleśniki, ale chyba miałam ochotę na coś bardziej wymyślnego :)
Tak więc powstał pomysł na racuchy drożdżowe bez glutenu a że chciałam zaszaleć dodałam do nich jeszcze twaróg ;P a co :)
Racuchy zjedzone, tylko nie ład artystyczny został w kuchni i czeka na ogarnięcie, ale najpierw przepis :)
Podaje Wam przepis na jedną porcję (jak dla mnie, biorąc pod uwagę, że dzisiejszy dzień zaliczam do dnia o niskiej aktywności fizycznej ;)).
Znajdźcie mnie również na SNAPCHAT: gotujzdzoanna oraz na INSTAGRAM: gotujzdzoanna
Racuchy drożdżowe z twarogiem (bez glutenu)
30 g mąki ryżowej
20 g koncentratu mąki bezglutenowej
10 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 białko jajka
100 g chudego twarogu
2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka miody (5g)
1 łyżeczka oleju kokosowego (5g)
60 g ciepłej wody
szczypta soli
Dodatki:
syrop klonowy
banany
sok z cytryny
Składniki suche dodać do miski i wymieszać ze sobą.
Twaróg rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i dobrze zblendować całość.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut (dobrze jak ciasto trochę popracuje).
Smażyć na patelni teflonowej, posmarowaną olejem kokosowym na średnim/niewielkim ogniu (musicie wyczuć) z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Wartość energetyczna w porcji:
402 kcal,
24 g B,
66 g W (w tym cukry: 3,8 g),
6 g T.
PS. Mniej cukru niż w 100 g jogurtu naturalnego :D Taaaaadam :)))))