Racuchy drożdżowe z twarogiem (bez glutenu)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

6:40 na zegarze a ja oczy jak pięć złotych...

Jak to zazwyczaj w niedziele bywa o godzinie 7 wstaje wyspana - nic dziwnego, na codzień wstaje o 5... Jak już tak się stało, że spać nie mogłam. postanowiłam wymyślić coś pysznego na niedzielne śniadanie dla całej rodziny :)

Wszyscy uwielbiamy naleśniki, ale chyba miałam ochotę na coś bardziej wymyślnego :) 

Tak więc powstał pomysł na racuchy drożdżowe bez glutenu a że chciałam zaszaleć dodałam do nich jeszcze twaróg ;P a co :)

Racuchy zjedzone, tylko nie ład artystyczny został w kuchni i czeka na ogarnięcie, ale najpierw przepis :)

Podaje Wam przepis na jedną porcję (jak dla mnie, biorąc pod uwagę, że dzisiejszy dzień zaliczam do dnia o niskiej aktywności fizycznej ;)).

Znajdźcie mnie również na SNAPCHAT: gotujzdzoanna oraz na INSTAGRAM: gotujzdzoanna

 

Racuchy drożdżowe z twarogiem (bez glutenu)

 

30 g mąki ryżowej

20 g koncentratu mąki bezglutenowej 

10 g skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczki drożdży instant

1 białko jajka

100 g chudego twarogu

2 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka miody (5g)

1 łyżeczka oleju kokosowego (5g)

60 g ciepłej wody

szczypta soli

Dodatki:

syrop klonowy

banany

sok z cytryny

 

Składniki suche dodać do miski i wymieszać ze sobą.

Twaróg rozgnieść widelcem.

Dodać pozostałe składniki i dobrze zblendować całość.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut (dobrze jak ciasto trochę popracuje).

Smażyć na patelni teflonowej, posmarowaną olejem kokosowym na średnim/niewielkim ogniu (musicie wyczuć) z obu stron.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

 

Wartość energetyczna w porcji:

402 kcal,

24 g B,

66 g W (w tym cukry: 3,8 g),

6 g T.

PS. Mniej cukru niż w 100 g jogurtu naturalnego :D Taaaaadam :)))))

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.