Tłusty czwartek w innej odsłonie :)
Chodziła za mną już od dłuższego czasu a gdy dostałam prezent niespodziankę od Foods By Ann tylko mnie nakręciło jak pozytywkę do działania :) - naprawdę jeszcze raz dziękuje <3
Nie trzeba piec spodu, więc robi się ją szybciej - duuużo szybciej :)
Taka zdrowa wersja tarty z pewnością oczaruje Waszą rodzinę, Waszych przyjaciół i znajomych :)
Użyłam cukru kokosowego od Foods by Ann. Ma on niższy ładunek glikemiczny niż zwykły cukier, więc świetnie sprawdzi się dla diabetyków - stabilizuje poziom glukozy we krwi. Nie powoduje zatem nagłego skoku glukozy w organizmie. Wygląda jak brązowy cukier, ale w odróżnieniu od niego jest produkowany z palmy koksowej. Dodatkowo znajdziemy w nim magnez, potas, cynk i żelazo, oraz witaminy: C, B1, B2, B3 oraz B6 (bardzo częsty niedobór jak przeglądam morfologię) - JESTEM NA TAK !!!
Tarta cytrynowa (bez glutenu, bez pieczenia)
Spód:
200 g daktyli
100 g orzechów (mix)
50 g niesłodzonej żurawiny
50 g mąki kokosowej
50 g płatków jaglanych (Kupiec)
50 g musu kokosowego (Foods by Ann)
Masa:
500 g twarogu delikatnego president
200 g mleczka kokosowego
2 cytryny - sok
20 g żelatyny
10 łyżeczek cukru kokosowego (Foods by Ann)
Dodatki:
Kiwi
Banany
SPÓD:
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia i wyłożyć całość masą, dobrze dociskając do formy.
Wstawić na 2 h do lodówki.
MASA:
Twaróg, mleczko kokosowe i sok z wyciśniętych cytryn wymieszać i wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku (ok 100-150 ml wody).
Gdy żelatyna ostygnie dodać cukier kokosowy i wymieszać, aż się całkowicie rozpuści.
Do masy twarogowej dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać.
Całość wylać na wcześniej przygotowany spód.
Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje.
Całość na koniec udekorować owocami :)
Smacznego :)
PS. Zamiast twarogu możecie użyć samego mleczka kokosowego - tylko gęstego ;)