Szybki przepis na #bezglutenowy #chleb.
Nie zawsze mam czas by robić zakwas - ostatnio mnie naszło - mam takie momenty w życiu :P Na co dzień nie jem pieczywa, jest to raczej święto ;) Nie mam z tym na szczęście większego problemu, ale jak już mi się najzwyczajniej zachce a nie mam czasu na robienie zakwasu (bo przecież to trwa) to robię oto taki szybki chleb.
Naprawdę przygotowanie to moment. Jest jeden minus - chleb nie jest robiony na zakwasie, więc szybciej traci świeżość, ale... jest na to sposób - wystarczy po upieczeniu i ostygnięciu po porcjować chleb, zawinąć w folie i zamrozić, następnie rozmrażać w razie potrzeby. Ja zostawiam sobie cześć chlebka, który zjadamy tego samego dnia a resztę kroje na kromki i zamrażam. Po rozmrożeniu jest świeżutki, jakby dopiero co upieczony :)
Taki chleb jest jedną z propozycji w moich planach żywieniowych, które rozpisuje. Jeśli jesteś zainteresowany współpracą - pisz.
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Więcej na ---> Snapchat: gotujzdzoanna oraz Instagram: gotujzdzoanna
Chleb bezglutenowy z ziarnami
250 g bezglutenowego mix-u do chleba
150 g mąki ryżowej
100 g skrobi ziemniaczanej
8 g drożdży instant
1 łyżka ksylitolu
1 płaska łyżka soli himalajskiej
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki nasion chia
ok. 550 ml cieplej wody (możliwe że trzeba będzie dodać ciut więcej wody - ja to robię zazwyczaj na oko)
Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać.
Dodać stopniowo wodę i dokładnie wymieszać łyżką tak, aby nie było grudek.
Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć folią a następnie ściereczka i odstawić w ciepłe mniejsze na ok. 30-45 minut.
Piec w temperaturze 200-220 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyjąc chleb z foremki i wstawić jeszcze na 10 minut.
Po wyjęciu chlebka z piekarnika spryskać go wodą i przykryć ściereczką, wtedy skórka będzie chrupiąca.
Smacznego :)
PS. Jeśli chleb za bardzo się rumieni można go przykryć folia aluminiowa w czasie pieczenia.
PS2. Chlebek dość szybko traci świeżość, więc dobrze jest go po ostudzeniu po porcjować, zamrozić i wyciągać w razie potrzeby - wtedy przedłużymy jego świeżość.
PS3. Na drugi dzień czuć, że chleb jest wczorajszy, mimo iż schowałam go zawiniętego do lodówki a rano podgrzałam w piecyku, ale mimo to mi bardzo smakował, wiec lepiej sprawdza się mrożenie.
PS4. Zamiast mix-u do chleba możecie użyć mąki gryczanej, jaglanej albo owsianej bez glutenu.